domingo, 27 de mayo de 2018

MONOMITE

El monomite


·Que és? És una teoria feta per Joseph Campbell, on diu que el monomite és el viatge arquetípic d'un heroi, present a la mitologia, a l'èpica i a les arts, com el cinema. En aquest viatge l'heroi assoleix els seus estatus superant perills i passant aventures després de rebre una crida o a patir un esdeveniment que el fa passar del món ordinari a un viatge mític.



·Fases del monomite: 

1- La crida a l'aventura: L'heroi viu en el món ordinari sent una persona com cualsevol altra, fins que rep una trucada que funciona com una crida a l'acció.

2- Rebuig a la crida: Una sèrie de factors fa que l'heroi pensi que és millor quedar-se al món ordinari, però finalment acaba llençant-se a l'aventura.


3- Ajuda sobrenatural: L'heroi després d'acceptar la crida rep la protecció d'algun element sobrenatural. Aquest l'ajuda i l'assesora en el seu viatge i li proporciona un amulet, normalment una arma o un poder.

4- L'encreuament del primer llindar: L'heroi abandona per primer cop el món ordinari i s'ha d'enfontar amb el primer guardià del llindar, que busca la protecció del món fantàstic.

5- Renaixement: Etapa on l'heroi es derrotat per el món desconegut, i això li suposa un dolor físic, moral o els dos casos. 

6- El camí de les proves: L'heroi ha de superar unes proves que li venen seguides, una després d'una altra. Aquí comença la seva transformació.

7- La trobada amb la deesa del amor: L'heroi troba el seu amor. 

8- La dona com a tentadora: En alguns casos ha de decidir entre aquest amor o la seva aventura. Sovint això representa el rebuig d'una figura femenina.

9- La renconciliació amb el pare: L'heroi es reconcilia amb els aspectes tirants i misericordiosos del pare com figura d'autoritat per entendres a si mateix.

10- L'apoteosis: L'heroi aconsegueix la seva transformació en nivell màxim i el seu ego es desintegra.

11- El do: L'heroi està preparat per obtenir tot el que ell ha perseguit durant el viatge. Normalment és una salvació per el món ordinari.

12- Rebuig del entorn: L'heroi es troba molt agust en el món fantàstic, i això li suposa que no vulgui tornar al món ordinari.

13- La fugida màgica: L'heroi ha de fugir per poder tornar al seu punt de partida.

14- Rescat des de la nada: L'heroi es rescatat per les forçes del món ordinari. En aquesta etapa l'heroi perd el seu ego.

15- Elcreuament del llindar: L'heroi torna al món ordinari  i l'ha d'acceptar com real.

16- Amo de dos mons: Donat al do que té o a la seva experiència l'heroi es capaç de percebre tant lo físic com lo diví.

17- Llibertat per viure: L'heroi lliura la seva benedicció a la humanitat.



·On s'aplica? El monomite s'aplica sobretot en les sèries, llibres o pel·lícules de ciència-ficció i aventura. Exemples: Los juegos del  hambre, Harry Potter o Narnia.

Resultado de imagen de narnia




Resultado de imagen de harry potter




Resultado de imagen de los juegos del hambre


No hay comentarios:

Publicar un comentario